Politica email

În mod normal trimiterea mesajelor de pe serverele de găzduire web implică o serie de probleme care mai apoi produc efecte negative asupra clienților. În acest articol dorim să prezentăm măsurile ROHOST pentru a preîntâmplina problemele de acest tip.

SPAM

SPAM-ul se trimite de obicei prin intermediul site-urilor cu vulnerabilități. Tipic acest lucru se întâmplă la instalări de WordPress sau alte CMS-uri vechi și neîntreținute. În alte situații se folosesc date de autentificare valide obținute prin intermediul virușilor, direct de pe calculatoarele clienților.

Indiferent de metodă aceste SPAM-uri duc la listarea IP-urilor sau claselor de IP de pe care se trimit aceste mesaje. Exista de asemenea riscul ca site-urile în cauză să fie depunctate în motoarele de căutare.

Mesaje fără accept explicit

Aceste tipuri de mesaje sunt trimise de obicei chiar de către proprietarii site-urilor în vederea atragerii de clienți noi. Mesajele sunt trimise fără acceptul explicit al destinatarului și de cele mai multe ori sunt nedorite motiv pentru care sunt încadrate în categoria mesajelor SPAM.

Fiind trimise în număr relativ mare duc de cele mai multe ori la marcarea lor ca SPAM de către un număr mare de destinatari și la blocarea IP-urilor.

Newslettere

În principiu aceste tipuri de mesaje sunt cerute în mod explicit de către destinatari și nu pot fi încadrate în categoria de SPAM. Prin intermediul newsletterelor putem sta în contact cu clienții sau cu potențialii clienți interesați în mod direct de serviciile și produsele noastre.

Problemele la aceste tipuri de mesaje apar de obicei datorită implementării softului de trimitere (prea multe mesaje în scurt timp, număr prea mare de mesaje trimise către aceași destinație sau aceleași servere, bounce-uri netratate, …) De asemenea, serverele sunt optimizate pentru serviciul de găzuire web. Trimiterea unui număr mare de mesaje prin intermediul acestor servere duce automat la probleme ce afectează direct încărcarea paginilor web.

Soluții anti-abuz

Pentru a putea oferi servicii de găzduire web la o calitate bună am luat o serie de măsuri pentru prevenitea problemelor apărute în situațiile de mai sus. Măsurile prezentate sunt în permanență reevaluate pentru eficiență și implementate pe rând pe toate serverele ROHOST.

Suntem deschiși către orice propunere din partea dv. în scopul unei funcționări mai bune a serviciilor de care beneficiați.

ZERO toleranta pentru SPAM

Pentru asigurarea unor condiții cât mai bune pentru toți clienții, ROHOST are o politică de zero toleranță pentru abonamentele ce trimit SPAM. Practic aceasta politica presupune eliminarea drepturilor de a mai trimite email-uri de pe serverele ROHOST sau chiar suspendarea oricarui abonament care se dovedește a fi sursă de SPAM.

IP dedicat

Chiar dacă adresele IPv4 au devenit extrem de prețioase în ultima perioadă am ales să alocăm în mod automat câte un IP dedicat pentru fiecare abonament de găzduire.

În acest fel putem identifica mai ușor sursa unui eventual abuz. De asemenea, efectele negative sunt limitate la IP-ul respectiv fără a influența și alte abonamente.

Faptul că absolut fiecare abonament beneficiază de propriul IP dedicat duce la eliminarea riscului de a bloca întregi clase de IP-uri doar din cauza unui singur site spart sau al unui client răuvoitor.

Limitarea automată a numărului de mesaje

În situațiile în care totuși se ajunge la transmiterea unui număr mare de mesaje, pentru a limita efectele negative vom schimba în mod automat parola adresei de email cu probleme.

Procedura automată este necesară pentru că abuzurile apar la orice oră din zi sau din noapte iar interfențiile manuale nu sunt suficient de rapide.

Suplimentar, am impus o limită de maxim 100 mesaje email pe oră pentru fiecare abonament. Trimiterea unui numar mai mare de mesaje pe oră se încadrează la servicii de mass mailing și se poate face folosind servicii specifice de mass mailing / bulk mailing / newsletter.

Serverele de găzduire web sunt optimizate pentru găzduire web nu pentru trimiterea de mesaje în masă și considerăm că nu este corect ca încărcarea site-urilor să fie afectată de campaniile de mass mailing.

Blocarea funcției mail()

Posibilitatea folosirii funcției mail() din PHP duce la probleme majore în blocarea abuzurilor în situațiile site-urilor cu vulnerabilități. Mai mult, folosirea funcției mail() de foarte multe ori duce la formatarea greșită a mesajelor și astfel se ajunge la marcarea acestora în mod automat ca SPAM.

Blocarea acestei funcții poate avea efecte neplăcute pentru programatorii site-urilor însă soluția este una foarte simplă și ușor de implementat. În loc de trimiterea prin funcția mail() se pot trimite mesajele direct prin SMTP folosind fie un cont local fie un serviciu extern specializat pentru trimiterea email-urilor.

Detalii și exemplu de cod PHP puteți găsi pe paginile Trimitere email și PHP Email.